Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelu

Vauvan syntymä on iso muutos perheen elämässä. Uusi elämäntilanne voi mietityttää jo raskausaikana tai synnytyksen jälkeinen alakulo tai masennus kiristää pinnaa, saa kyyneleet valumaan ja tekee päivistä raskaita. On tärkeää vauvalle ja vanhempien sekä mahdollisten sisarusten hyvinvoinnille, että perhe saa nopeasti tukea tilanteeseen. Myös lapsiperheen elämä ruuhkavuosien vauhdissa voi kuormittaa.
Tarjoamme asiantuntevaa tukea, ohjausta ja neuvontaa vanhempien jaksamiseen, vuorovaikutukseen perheessä sekä lapsen unipulmiin 0-6-vuotiaiden lasten vanhemmille koko Lapin alueella.
Toimimme matalan kynnyksen periaatteella. Yhteydenpito ja tapaamiset ovat asiakkaille maksuttomia. Halutessaan voi olla yhteydessä nimettömänä. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse, verkossa, varata itselleen henkilökohtaisen tapaamisen tai osallistua avoimeen tai suljettuun vertaisryhmään.
Keskusteluapua perheille
Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelun työntekijöiden kanssa voi keskustella:
- raskausaikana vauvan odotusaikaan tai vauvan syntymään liittyvissä teemoista,
- vauvan unipulmista,
- oman jaksamisen haasteista,
- jos perheessä on alavireisyyttä,
- perheen jäsenten väliseen vuorovaikutukseen liittyvissä asioista.
Oman keskusteluajan voit varata nettiajanvarauksemme kautta (valitse ajanvarauksesta Vauva-ja pikkulapsiperheiden avopalvelu). Nettiajanvarauksesta voit varata puhelinajan tai tapaamisen verkossa. Mikäli toivot kasvokkaista tapaamista, mainitse siitä varauksen lisätiedoissa, jolloin olemme sinuun yhteydessä ja annamme saapumisohjeet kasvokkaiseen tapaamiseen.
Ajan voit varata täällä
Mikäli nettiajanvarauksesta ei löydy sopivaa aikaa, voit varata ajan puhelimitse maanantaisin kello 13-14 ja torstaisin kello 13-14 numerosta 040 688 5693.
Sinua pohdituttavista, lapsiperheen arkeen liittyvistä asioista, voit keskustella myös Vauvaperheiden chatissa, jossa päivystävät vauvatyön ammattilaiset ympäri Suomen. Chatissa voit jutella ammattilaisen kanssa kahden kesken vauvaperheen arkeen liittyvistä huolista ja haasteista, kuten jaksamisesta, pärjäämiseen liittyvästä huolesta tai yksinäisyydestä. Saat tukea myös vauvasi nukkumiseen ja unirytmiin liittyvissä kysymyksissä.
Vauvaperheiden chat on auki heinäkuussa arkisin kello 12 – 15.
4.8.2025 alkaen Vauvaperheiden chat on avoinna arkisin kello 10-16.
Tukea ryhmissä
Vauvapysäkki-ryhmä vauvaa odottaville
Vauvapysäkki -ryhmä on tueksi vauvan odotukseen äideille, jotka haluavat vahvistaa stressinsäätelytaitoja ja haluavat valmistautua vanhemmuuteen yhdessä ammattilaisten sekä vertaisten tuella.
Ryhmä on suunniteltu äideille, joiden laskettu aika on tammikuussa, helmikuussa ja maaliskuussa 2026.
Vauvapysäkki on Ensi- ja turvakotien liiton kehittämä ryhmämuotoinen tuki vauvan odotukseen. Tavoitteena ryhmässä on lisätä keinoja tunnistaa ja säädellä stressiä. Ryhmässä valmistaudutaan vanhemmuuteen keskustellen ja tietoisuusharjoituksia tehden. Tietoisuustaidot vahvistavat stressinhallintakeinojamme tutkitusti ja näin ollen lisäävät hyvinvointiamme ja läsnäolon taitojamme.
Ryhmän koko on 6-8 henkilöä.
Ryhmän aikataulu:
Tiistaisin 28.10.2025 – 2.12.2025 välisenä aikana klo 16.30-19.00 (os. Lähteentie 5) yhteensä 6 kertaa + 2 kertaa vauvojen syntymän jälkeen keväällä 2026 (nämä päivät sovitaan erikseen).
Maksuttomassa ryhmässä tarjotaan pientä välipalaa.
Ryhmään voi ilmoittautua 4.8.2025 -14.10.2025 välisenä aikana ottamalla yhteyttä avopalveluun p. 0400 814 946 / avopalvelu@lapinentu.fi . Haastattelemme kaikki ilmoittautuneet ennen ryhmän alkua.
Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Avopalvelu Tuulian kanssa.
Ryhmää ohjaavat yhdistyksen vauvatyön asiantuntijat.
Hiero vauvaa-ryhmä
Hiero vauvaa- ryhmään voivat osallistua kaikki vauvan saaneet perheet. Hiero vauvaa ryhmä on suunniteltu erityisesti 2vko – 3kk ikäisten vauvojen vanhemmille, mutta myös yli 3 kk ikäisten vauvojen vanhemmat ovat tervetulleita ryhmään.
Ryhmässä on kolme kiertävää teemaa:

Ryhmässä ohjaamme fil.tri Ruth Ricen kehittämään RISS (Rice Infant Sensomotor Stimulation Technique) -hierontamentelmään perustuvaa vauvahierontaa, Vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa ja Oksitosiinihierontaa
Hiero vauvaa- ryhmä kokoontuu maanantaisin kello 10. Tarkemmat osallistumisohjeet, mahdolliset muutokset ja osallistumislinkki löytyy täältä.
Vauvahieronta on hyödyllistä lapsen kokonaiskehityksen kannalta. Iho on suurin elimemme. Ihossa ja ihonalaisessa kudoksessa on paljon erilaisia aistireseptoreja, jotka reagoivat erilaisin kosketuksiin. Ihon koskettaminen vaikuttaa tehokkaasti hermoston kypsymiseen ja säätelyyn, koska ne kehittyvät alkion kehityksessä samasta osasta. Vauvahieronta aktivoi vauvaa, tuottaa mielihyvää ja rauhoittaa lasta. Hieronta auttaa lasta hahmottamaan kehoaan ja aukaisee lihasjännityksiä.
Vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa vauvahieronta ja vyöhyketerapia yhdistyvät lempeäksi hierontatavaksi, jolla voi lähteä helpottamaan vauvan vatsavaivoja, itkuisuutta tai unipulmia. Vyöhyketerapiassa valitaan asiakkaan oireiden mukaan käsiteltävät heijastepisteet jalkapohjasta tai koko kehosta ja niitä käsittelemällä pyritään vähentämään oireilua. Voimme ohjata vanhempia toteuttamaan vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa vauvan tarpeiden mukaiset heijastepisteet huomioiden ja siten helpottamaan vauvan oloa kotikonstein.
Oksitosiini on useimmille tuttu synnytykseen ja imetykseen liittyvänä hormonina, mutta sillä on runsaasti muitakin positiivisia vaikutuksia. Oksitosiinihieronnassa hierotaan keholta alueita, joiden tiedetään sisältävän paljon oksitosiinireseptoreja (eli soluja, jotka välittävät keskushermostoon tietoa ärsykkeistä) ja saavat kehon tuottamaan oksitosiinia. Oksitosiinin vaikuttaa positiivisesti lapsen ja vanhemman kiintymyssuhteeseen, helpottaa stressin lievittymistä sekä rauhoittaa ja parantaa mielialaa. Oksitosiinihieronnassa niin hierottava, kuin myös hierojakin saavat osansa oksitosiinin positiivista vaikutuksista.
Ilon pisaroita – kannustavan vuorovaikutuksen ryhmä
Ilon pisaroita – kannustavan vuorovaikutuksen ryhmä
Ryhmässä vahvistetaan vuorovaikutustaitoja, löydetään iloa vanhemmuudesta ja jaetaan kokemuksia siitä. Ryhmän toiminta perustuu ICDP-menetelmään. ICDP, eli International Child Development Programme, joka on kansainvälisesti kehitetty, tieteellisen tietoon perustuva ja kytkeytyy vahvasti YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Ryhmässä kiinnitetään huomiota vuorovaikutuksen myönteisiin puoliin, ja vahvistetaan niitä, sekä harjoitellaan tunnistamaan hyvää lapsessa ja keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
Ryhmään osallistuvalla vanhemmalla ei tarvitse olla erityisiä pulmia vuorovaikutuksessa, vaan halu pohtia omaa vuorovaikutusta ja saada työkaluja arjen tilanteisiin riittää . Ryhmä on suunnattu perheille, joissa on vauva tai alle viisivuotias lapsi. Ryhmä on suljettu ryhmä, johon mahtuu 5-8 vanhempaa.
Ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 12-14
21.10- 9.12.2024 välisenä aikana, yhteensä 8 kertaa.
Osoitteessa Ruokasenkatu 2 A, 4krs.
Mikäli kiinnostuit ryhmästä ilmoittaudu mukaan soittamalla 040 124 5772.
Luontovoimaa vaunuillen
Tervetuloa vauvaperheiden yhteisille vaunulenkeille luonnon helmaan keskiviikkoisin 20.8.2025 – 8.10.2025 kello 10 – 11. Lähtö Vanhan torin leikkipaikalta, osoite Pirkkakatu 1.
Vaunuilut järjestää Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelu yhdessä Avopalvelu Tuulian kanssa. Hetket ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Lisätietoja vaunuiluista puh. 0400 814 946.
Avoin vertaisryhmä
Ryhmälinkit julkaistaan viimeistään puolta tuntia ennen ryhmän alkua. Jos ryhmän linkkiä ei näy valikon aukaistuasi, päivitä sivu. Jos linkkiä ei edelleenkään näy, ota yhteyttä ryhmän kohdalta löytyvään numeroon. Otamme osallistujia ryhmiin vielä viisi minuuttia merkityn ryhmän alkamisajan jälkeen, tulethan siis ajoissa linjoille.
Vapaaehtoisdoulatoiminta
Vapaaehtoinen doula on tukihenkilö, joka tukee odottavaa äitiä ja perhettä lapsen odotuksessa ja synnytyksessä. Doula auttaa synnytykseen valmistautumisessa, kuuntelee äidin toiveita ja ajatuksia sekä varautuu olemaan mukana synnytyksessä. Läsnäolo ja äidin tukeminen ovat doulan tärkeimpiä tehtäviä synnytyksessä. Vapaaehtoinen doula toimii perheesi ehdoilla toiveitanne ja tarpeitanne kuunnellen.
Vapaaehtoiset doulat ovat saaneet perehdytyksen tehtävään.
Mitä vapaaehtoisdoula tekee?
Vapaaehtoinen tapaa perheen joitakin kertoja jo ennen synnytystä. Tapaamisissa puhutaan vauvan tuloon liittyvistä käytännön valmisteluista, raskauden sujumisesta ja vauvan odottamisesta sekä synnytyksestä ja siihen liittyvistä toiveista ja mahdollisista huolista tai peloista. Vapaaehtoinen doula toimii perheen ehdoilla sekä heidän toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti.
Synnytyksen aikana vapaaehtoisdoula tukee ja rohkaisee synnyttäjää yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti käyttäen omaa harkintaansa sekä kuunnellen äidin toiveita.Vapaaehtoisen doulan tärkeimpiä tehtäviä synnytyshuoneessa on läsnäolo. Synnytyksen jälkeen perhe ja vapaaehtoinen tapaavat ainakin kerran.
Äitien kertoman mukaan doulan läsnäolo ja tuki koetaan tärkeimmiksi hyödyiksi. Synnyttäjien mukaan tukihenkilön läsnäolo synnytyksessä lisää turvallisuuden tunnetta ja vaikuttaa synnytyskipua lievittävästi. Kun pelko ja ahdistus vähenevät, vähenee myös kipulääkityksen tarve ja synnytyksen kulku nopeutuu.
Milloin voi saada vapaaehtoisdoulan tukea?
Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityisen tuen tarve. Erityisen tuen tarve on laaja käsite, jolla tarkoitetaan sellaisia taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia tilanteita, joissa tulevan vauvan kannalta on tärkeää, että hänen vanhempansa saavat tukea odotukseen ja synnytykseen.
Vapaaehtoisdoulan voi saada esimerkiksi silloin, kun perheessä on vaikea taloudellinen tilanne, synnyttäjä on alle 18-vuotias, turvapaikanhakija tai perheessä on vakava päihde- tai mielenterveysongelma tai jokin muu erityinen tuen tarve vauvan tai synnyttäjän näkökulmasta katsottuna.
Ottaessasi yhteyttä doulakoordinaattoriin, voit vielä keskustella tilanteestasi tarkemmin.
Vapaaehtoisdoulaa voit kysyä:
Vastaava ohjaaja Kristiina Luusua, puh 0400 814 946
Avopalveluohjaaja Henna Rautio, puh. 040 124 5772
avopalvelu@lapinentu.fi
Esitteet
Esitteet:
suomen, englannin, ranskan, venäjän, somalin, persian, burman sekä arabian kielillä löydät täältä: Esitteet